29 август 2017 г.

Пълнен патладжан с кайма и ориз в доматен сос

      Сезон на градинските патладжани  е все пак, нали :) И отново  в доматен сос, но и с кайма в плънката. Фаворит сред всичките патладжани ми са  тези   медальони от патладжани с телешко месо, защото естествено са с парченца месо, но и с кайма става. И тъй като лятото е сезон за всякакви пъленни зеленчуци, ето и пълнени патладжани с кайма и ориз. Името изчерпва съдържанието на рецептата, но в общи линии е това:  
Продукти: 
2бр. патладжани по ~300г 

~ 300 г смляно месо (свинско) 
4 с.л. с връх ориз 
4 средни домата ~ 1кг. 
40-50 мл олио 
1 каф. л. сол (на вкус) 
1ч.л. захар 
1/2 връзка магданоз 
щипка риган 
4-5 скилидки чесън 

Приготвяне: 
* Патладжаните се измиват и разполовяват по дължината. Част от дръжката се оставя, за да не се разтворят съвсем по време на печене. 
* С малко ножче, или лъжичка се изважда вътрешността им, но им се оставя по около 1см. от страните цяла - да се оформят като лодка. 
* Посоляват се и оставят за 20-на мин. да се отцедят. 
* Сърцевината им също се нарязва, посолява  и оставя  да се отцеди. 
*Доматите се настъргват на средно ренде и поставят в тавата за печене. Подправят се със сол и захар, прибавя се олиото и 2.3 пасрани скилидки чесън. 
* Посолените патладжани се измиват със студена вода. Лодките  се поставят в тавата за печене в настърганите домати.
* Сърцевината се нарязва на ситно и смесва със смляното месо, измития ориз, подправките, ситно нарязаните магданоз и останалите  скилидки чесън. 
* Прибавят се 5-6 лъжици от настърганите домати и сместа за пълнене се обърква добре. 
* Разпределя се в лодките от патладжан. 
* Тавата се покрива с фолио и поставя в загрята вече на 200* фурна. 
* Пече се около 20 мин. така; градусите намаляват на 170 и пече още 40 мин. 
* Развива се фолиото на тавата и се запича 5 мин. открито - доматеният сос трябва да се е сгъстил добре, но тъй като това зависи от вида на доматите, ако соса е много воден, може да се запекат още 10-15 мин. в долната част на фурната, докато се сгъстят. 


7 коментара:

  1. Значи, аз на теб не мога да ти хвана дирите:))) Докато блажено си похапвате миди на морето, тук ми сервираш това изкушение. Любими са ми тези летни манджи. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това беше планирано :) готвих го последно, преди да тръгнем по море и крепости :)
      Поздрави и на теб, Кате и хубав да ти е септември!

      Изтриване
  2. Пепи,
    все още има патладжани, сега им е сезона и е хубаво да се насладим на това чудесно ястие.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да, Ели :) има. Предния ден си напълних торба патладжани от село, ще има за още веднъж. Тази вечер сме на патладжани с доматен сос.
      Поздрави и на теб и лека седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...