29 февруари 2016 г.

Шоколадови фъстъковки с карамел


    Отлепяяяяяяш,  не облизвааааашшш...... А гарнираш с печени белени фъстъци, объркани с карамел. Това е всъщност целия начин на приготвяне на тия карамелено-шоколадови-фъстъчени хапки.  Обожавам  блокчета от типа на Сникърса и Лайън-а. Но напоследък много лоши неща се пишат за тях и се взех в ръце да си направя подобни.
Основата тук е бисквитка, но може и на вафлена кора - зависи кой кое обича повече. Аз - Орео, определено. Приготвянето им отнема около 20 мин, ако имаме готово дулсе де лече, или сгущенка. Ако нямаме - приготвяме си я по този, описан от мен вече начин. Аз варя обикновено 2 консерви и тъй като имат голяма трайност - стига аз да ги изтрая в шкафа 
 ;D ,  винаги имаме готов карамел. 


Продуктите: са само 4 :)
300г обелени, печени безсолни фъстъци 
1 консерва дулсе де лече (~400г)  /сгущенка 
2 пакета бисквити (Орео) 
300 г шоколад 



Приготвянето е лесно: 

* Бисквитите се разделят на две внимателно - на едната остава залепен крема, може и той да се отлепи (и изяде), но аз го оставих. Може и самите бисквити да се оставят по две, :) ама предпочетох да наблегнем на ядките с карамел и фъстъци, а те да са само подложка. 
* В дълбока  купа се объркват фъстъците и карамела.
* Поставя се по лъжица на всяка бисквитка - малко е гъста :) сместа, но с показалец, или с помощта на друга лъжица се помага да се постави върху бисквитката.
* 2/3 от шоколада се разтопява на водна баня. Когато се разтопи, към него се прибавя останалата 1/3 шоколад, отмества се от котлона и се бърка, докато и той се разтопи.
* Тук може да се хване основата на всяка фъстъчена хапка и се потопи в разтопения шоколад, а може да се залеят всички с шоколада, както са наредени на равна повърхност, върху свежо фолио, или на хартия за печене. И двата начина изпробвах, лесни са, но при втория доста шоколад остава по хартията (който НЕ дава фира, пак се използва) но си е повече цапане. 

* Оставят се така да стегне шоколада :) след което половината се прибират в кутия .... 
а другата половина -  на масата иииии.... им се наслаждаваме. :) 


За кутията съм сериозна - тези единични бройки, които останаха на открито, след 24 часа  бяха с поомекнала бисквита и фъстъци - вече не така хрупкави.
А тези, които бяха в кутия - си бяха и с хрупкава бисквита, и фъстъци. 




9 коментара:

  1. Дали някой се е наредил преди мен или мога първа да си грабна няколко бисквито-бонбончета? :)
    Пак заигравка,Пепи,и то колко лесна и вкусна,представям си съчетанието от хрупкав шоколад и карамелено кремче,в което също хрупат фъстъчките,мммм!
    Великолепна идея ти е хрумнала отново!
    Сърдечни поздрави с пожелание за интересен,вълнуващ и много позитивен месец март на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не успя, Роси :) Дръпвай си едничка и се почерпи за Баба Марта!
      Наистина е вкусна идеята, пък не особено пипкава :)
      Благодаря ти, мила, поздрави и на теб и много хубав и весел да ви е женския месец на цялата фамилия!

      Изтриване
  2. идеята е страхотна! мисля, че ще се получи много добре с някакви ядки и домашни бисквити за основа /и орео бисквитите са истинска отрова/...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, той и въздуха е отровен в града, но го дишаме всеки ден.
      От мен идеята - от Вас изпълнението. С каквито искате ядки и бисквити.
      Честита Баба Марта!

      Изтриване
    2. Така е, отровен е...но поне можем да се откажем от откровените боклуци, които не сме задължени да консумираме. естествено, въпрос на личен избор, все пак и фармацията трябва да живее ;-) Честита Бабица и на Вас ;-)

      Изтриване
  3. Честита Баба Марта!Уникат са!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита баба Марта, Пепи! Ама залепнах за тези бонбони. То бива, бива, ама ти прекаляваш! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,има ли възможност рецептите да се публикуват стъпка по стъпка със снимков материал....Поздрав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Когато мога - снимам поетапно. Но в повечето случаи набързо снимам, защото го правя в почивен ден, заедно с още куп неща, или след работа - няма кой да ме чака да снимам толкова много. Има доста рецепти, които имат поетапни снимки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...