15 август 2010 г.

Сладко от червени домати

Преди няколко дни видях за сладкото от червени домати в блога на Перла flower
Разбира се, стори ми се интересно и не мирясах nyam nyam докато не го направих вчера.
Изглежда дълго, но не е. Просто се налага да престои една вечер в хладилник с лимоновия сок. Домати "Рома" не обичам от ученическите бригади, въпреки чудесните спомени от това време. Пък и имам хубави, месести, домашни. Вярно, че те не са толкова сухи, колкото "Рома"-та, но малко повече изваряване оправи нещата.
И тъй като лимона ми изглеждаше много, на това количество, а общото количество сладко - съвсем малко, лееекичко промених количествата на продуктите. Резултата е превъзходен. Черпих снощи една приятелка, която също много го хареса и не можа да познае от какво е. А на филия с масълце беше okok
Ето моя продукт, от който излязоха 6 бурканчета по 130 г :

Продукти:
800 г почистени домати без семки, обелени*
сокът на 3 големи лимона - около 300-350 мл.
700 г захар
1 ч.л. балсамов сос (или балсамова редукция-получена от кратко изваряване на 3-4 с.л.)
3 ампули течна ванилия ( или 1 шушулка, или 3-4 капки бергамотова есенция.)


Приготвяне:
* Доматите се срязват на две успоредно на дръжката. Изстисква им се сока и семките - по начина, по който лимоните се изстискват. Така се откриват всички канали на семенцата и изстискването е много лесно.
* Потапят се за 1 мин. във вряща вода и нареждат с отворите надолу на абсорбираща хартия, да се отцедят поне за час.
* Белят се и нарязват на кубчета с еднаква големина, долу горе 1/1 см. (*това количество трябва да е 800 г)
* Сокът на лимоните се изцежда и заедно със захарта се възвира; бърка се, докато се разтопи захарта.
* Нарязаните кубчета домати се поставят в лимоновия сок, възвира се сместа, разбърква и отстранява от котлона.
* След като изстине напълно се прибира за 12 ч. в хладилник (една нощ)
* На следващия ден изважда, климатизира се за 15 мин. на стайна температура, прибавят се ванилиите, разбърква и се поставя да заври.
* Оставя се да ври по-силно, докато се изпари по-голямата част от течността - около 30 мин. (пак да кажа -освен ако доматите на са съвсем сухи като Рома) Вижда се, че започва да се сгъстява сместа вътре.
* Намаля се и оставя да ври тихо, като се бърка през минута две. Образувалата се пяна се отстранява.
* Щом се сгъсти леко се прибавя балсамовия сос (или редуцирания балсамов оцет) при непрекъснато бъркане.
* Вече започва да се пробва по капка от сладкото на студена чиния - ако наклонената капката не се стича, значи сладкото е готово.
* Пълнят се приготвените стерилизирани и подсушени бурканчета с него и веднага се обръщат върху капачките - за 30 мин. Ако се оставят така повече време, като се обърне сладкото ще остане антигравитационно smile1 във въздуха, залепнало за капачката.

ПП: Ако  не знаете, че сладкото е от домати, няма да познаете, че е от такива. На цвят и на вкус си е сладко :) с неустановен произход, както го предлагам. Никой до сега не е разбрал  от какво е, но пък е много приятно и аз продължавам да си правя по 2-3 дози за асортимент. А тук е рецептата ми за сладко от зелени  домати 

11 коментара:

  1. Ох и аз го видях това сладко там и много му се каня! Пролетта от Гърция си купих сладко от сушени домати и беше фантастично, така че мога да се досетя за вкуса на това от пресните думатчета:)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо, звучи много добре,
    но ми се вижда дългичко :))
    Радвам се, че си го направила
    /ще ми намажеш една филийка/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще намажа, Дани :) Ама не е дълго, почивките му са повече, от самото "бъркане"
    Лулу, впрягай малките помощнички и разбъркай една доза :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглежда, Пепи!
    Какво ли не измисля народът, то от динени кори, моркови, от зелени домати, сега пък и от червени (шах с пешката) :)))

    Може и да се пробвам, ама нямам буркани. Дали тези за подправки с херметическите капачки ще станат, че имам два-три от тях или да купя няколко сладка и да ги изпразня набързо :)))

    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Инче!
    Тези от подправките стават, стига да са стъклени, да издържат на т* и да са с добре затвяращ се винтов капак.
    Хубава седмица и много усмивки на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Хм,преди време хапнах едно сладко от зелени домати - беше отвратно !

    ОтговорИзтриване
  7. Явно майстора му не го е доуредил.
    От зелени домати не съм яла, но има време до есента, може и да се престраща на него :)
    Но пък вече две приятелки ме уверяват, че яли сладко от мъънички патладжанчетга и било страхотно.
    Давай втори щанс на някои храни, Вал, не оставай с първите впечатления.

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    от теб чувам че има такова сладко, но пък изглежда превъзходно. За вкуса мога само да предполагам колко е вкусно :) Сърдечни поздрави :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дани.
    Сладко от червено домати не е новост, правело се е преди доста години, някои хора си го спомнят като бабиното сладко още. Повечето обаче се мели през машинката - и нали знаеш, семки, люспи, пък и много изваряване......Е, на село има от онези големи, широки тави за сладко и лютеница, с тях става бързо :)

    ОтговорИзтриване
  10. Едно време са ядяли доматите със меласа, при това - зелени. Беше ми много смешно, когато чух какво са казвали старите хора: "Олей, останахме гладни - доматите узряха!"

    Аз малко късно коментирам, скоро обраха последните домати на село и то какви домати! Месести, големи, страхотни и въпреки тези периоди с чакането, май ще забъркам доза от това сладко!

    Благодаря на моята муза :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хехехе това не го бях чувала :))))
    Миленка, ами то чакането е най-хубавото :) Може да си свърши нещо друго човек.
    И да, сега е подходящ момент, че последните домати са по-месести.
    И моля :) ще се радвам да кажеш дали ти е харесало!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...