10 януари 2010 г.

Пълнена рибица от глиган

с магданозено песто и сушени домати. Със сос от гъби.

Невероятно вкусно и крехко филе. Въпреки, че е диво /от глиган/ и сухо месо.
Около Коледа видях подобно при Таня, че правила, пък си го запази само за себе си във Фейсбукаwink1 wink1 Но нали е приятел, помогна ми, като показа това с аспержите.
При нас такива големи ленти бекон няма, които да завият цялото - покриват отгоре и от страни, но отдолу не; затова и си помогнах, като завих филетата във фолио и така пекох. Плънката - по наш вкус. С гъбен сос със сирене, чаветата много го обичат.
По-добре да пиша кое как, вместо да продължавам да дрънкам blush2

Продукти за 6 порции:
2 парчета рибица - глиган /на Таня е със свинско филе/
60-80гр. сушени домати
1 ч.л. сол, 1 ч.л. майорана и 1 ч.л. черен пипер - смлени заедно
80 мл соев сос
80 мл бяло вино
80мл твърд алкохол /водка в този случай, че имаше излишна/
400 гр бекон /14-15 ивици /

За пестото:
50 мл зехтин
1 връзка магданоз
1 глава чесън
1 с.л. горчица
1-2 щипки сол

400 г. гъби
150 г топено сирене /5-6 триъгълничета/
20 мл зехтин
2 с.л. нишесте
300мл вода
щипка сол

Приготвяне:
Филетата се почистват от ципите.
С дълъг и тънък нож се промушва всяко филе по средата, като се разрязва внимателно и по малко към двата края, така че да се получи отвор 2-3см.
В дълбок съд се смесват подправките, виното, соевия сос и алкохола и поставят в него филетата.
Завиват се със свежо фолио и прибират за 5-6 часа в хладилник.
Сушените домати се заливат с вряла вода и оставят 10 мин. Нарязват се на дребно.
Магданоза се накъсва, скилидките чесън белят и заедно със зехтина, солта и горчицата пасират.
Изваждат се филетата и отцеждат, като маринатата се запазва.
В отвора на всяко филе, от двата края се пълни от пестото и сухите домати.
Завива се отгоре добре с лентите бекон, като краищата им се застъпват.

Поставя се на фолио и завиват добре от всички страни така, че да се стегне добре рулото.
Поставят се в тава, налива отделената марината и пече - първо на 250* за 15-20 мин, а щом заври соса отвън - на 170*.
Това месо не беше съвсем младо, но 2ч. тихо печене във фурната му бяха достатъчни.
Изваждат се, отделя фолиото от тях и поставят на плато за сервиране. Отделя се останалия сос от печенето.
Приготвяне на гъбения сос: Гъбите се измиват и почистват /или само почистват/, нарязват на дребно и поставят в тиган със зехтина.
Посоляват се, запържват се за 5-6 мин. и поставя върху тях топеното сирене.
От топлината то се разтопява, но за по-бързо и лесно може да се помогне с лъжица и размачка.
Сипва се нишестето, Разбърква добре и щом се запържи 1-2 мин. прибавя по малко водата и отделения от печенето сос.
Бърка се докато заври.
Може да се сервира отделно, а може и да се изсипе при готовите филета.

Моля да се има предвид, че трябва да се хапва с червено вино, то бялото вино ли е blush2 дори песни няма за него smile1

2 коментара:

  1. Няма коментари!!!
    Пепи,как така е останало неизкоментирано това чудо на чудесата не знам,обаче кедъра е затрогващ и ти идва да запееш една песен за руйно вино!
    Мале,как се е глазирало,ммммм,красота не земна!
    Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма, няма :)
      След като направих блога в свободните дни качвах десетки рецепти за ден - прехвърлях ги от темата си в Гответе с мен тук. Има страхотни рецепти от тези няколко месеца, които наистина нямат коментар, но знам, че са изпробавни и одобрени не само от мен :)
      Прегръдка и сладки, пардон, солени сънища :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...