15 ноември 2009 г.

Шкембе чорба

в някои случаи - Бульон Трезве smile1 

Продукти за 6 порции: 
около 1кг шкембе
80 г масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко  /***или 300г кисело мляко + 1 белтък/
2-3 с.л. препечено  брашно
1 с.л. червен пипер /или 1 ч л - зависи от предпочитанията/
сол на вкус


0,5л. истински бульон от кости :) по желание.

Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в 2л. студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му - пробвайте с вилица парче от него - ако се къса лесно - готово е; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.  


-----По време на варенето водата се изпарява. След като заври, намалете степента на котлона и оставете да се готви тихо - на  ниската степен,  количеството извряла вода е по-малко. В крайна сметка, когато е готово, сварено шкембето, в тенджерата трябва да имате около 2л. чорба - бульон с парченцата месо. Ако е извряла повече вода - добавете вряла вода и оставете за кратко да кипне с нея, преди да прибавите млякото. 


* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата. 


Другия вариант на довършване на чорбата, след като е сварено и нарязано шкембето, който често правя :

* От бульона се изважда 1/2 ч.ч. и оставя да се охлади, а в тенджерата се прибавя  прясното мляко.
* Готви се още 4-5 мин. 
* Брашното /задължително предварително препечено - имам си в буркан/  се размива с отделения бульон, докато се разтвори добре - да не остават бучици. 
* Налива се на тънка струя в тенджерата и разбърква. 
* В тиган, или касерола се загряват маслото и олиото. Прибавя се червения пипер, запържва се за 5-6 сек. и налива към чорбата в тенджерата. При тази запръжка аромата на масло е по-наситен :)  
***Вместо прясно мляко може  да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка: 
300г кисело мляко се разбиват с белтъка. Малко по малко се прибавя от врелия бульон и разбърква енергично. Когато количеството стане 3 пъти повече - се връща в тенджерата при чорбата, при непрекъснато разбъркване. 

Този вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото. Не е рецепта "класик", но  става. А най-много ми харесва комбинацията от прясно и кисело мляко - 300 мл прясно мляко и 200-250 г кисело мляко.  

Сервира се със счукан чесън и оцет.  И лют червен пипер Wink
 

Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /може само кост,  без месото/. Аз като един прибран човек си имам домашен бульон, който използвам.

13 коментара:

  1. Пепи, открих те и тук - нали знаеш, че съм почитател на твоята кухня !
    Поздрави и вкусна седмица !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, привет!
    Радвам се, че ме откри де, мили ми почитателю :)
    е, най-вече се радвам, когато някоя рецепта допадне и се оцени от хората, а ти /като мен/ си почитател на сериозната храна ;)
    Вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък пуснаха едни телешки шкембета от Австралия
    Бели като сняг И с много химикали обработени Варенето им бе мъчение

    ОтговорИзтриване
  4. ужас! Аз на такова шкембе не съм попадала, но гледах такива уши-бели като сняг, в магазин, в който месата се внасят замразени. И с много неприятна миризма. Явно са същите. Добре, че не съм купила.

    ОтговорИзтриване
  5. След като изчетох сума ти рецепти за оригинална шкембе чорба се спрях на твоята и отново не съжалявам. ММ е много доволен. Само... брашното ми дойде повече и с млякото стана гъста каша, та добавих още мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият път не слагайте всичкото брашно. Гъстотата е малко относителна - зависи колко от бульона е изврял :) знаете, че ако ври силно ще се изпари по-голяма част от водата. Аз поне така правя - гледам да си забъркам малко повече бульон с брашното и наливам по малко. До където ми хареса за гъстота :) като се има предвид, че и като изстине се сгъстява още.

      Изтриване
    2. Всъщност чорбата стана превъзходна, за което Благодаря! Много гъста стана застройката. Нямаше как да се налее. Но се справих в края на краищата.

      Изтриване
    3. Давай, ще ми бъде интересно да я пробвам. Иначе златни рецепти, ама и чешити с разен вкус - още повече. У нас най-много се харесва застройката с равни количества Прясно и кисело мляко и само така я приготвям вече

      Изтриване
  6. Пратих на този меил дето излиза тука ама незнам ко стана пратили се не се ли )))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,да попитам,как процедирате като правите комбинация от прясно и кисело мляко,брашното кога се слага?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля Ви върнете се нагоре в публикацията и прочетете текста. Написала съм кога прибавям прясното мляко и как правя застройка с киселото мляко.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...